צוואה

למי כדאי להכין צוואה?

על פי חוק הירושה, מי שלא מכין צוואה, תתחלק ירושתו בין אשתו מצד אחד לבין כל ילדיו, מצד השני. ובאין אשה או ילדים, תחלק ירושתו בהתאם לכללי פרנטלות מסובכים.

לאור העובדה שהמחוקק לא יכול לחייב כל אחד לערוך צוואה, נאלץ החוק לקבוע, באין צוואה, כיצד יתחלק רכושו של הנפטר. המחוקק אינו מכיר את מערכות היחסים בכל משפחה ולכן קבע חלוקה שפחות או יותר נראית צודקת. ואולם, המחוקק לא מסוגל לצפות מקרים רבים שמתרחשים במציאות.

אם נרצה להיות בטוחים שרכושנו יתחלק בהתאם לרצוננו לאחר שנלך לעולמנו, עלינו לכתוב צוואה.

 

לתאום פגישת יעוץ, לחץ להתקשרות אל מזכירתנו, סהרה: 5468888 -03

 

צוואה

מדוע חשוב לכתוב צוואה

משרדנו קיים כבר מעל ל-20 שנה וכבר ראינו עשרות דוגמאות של מקרים בהם אילו נערכה צוואה על ידי המוריש היו נמנעים סכסוכים, נתק משפחתי או תשלומי מס מיותרים.

מי שאינו עורך צוואה, מסכים באופן עקיף ופסיבי שרכושו יתחלק בין היורשים בהתאם לקבוע בחוק. אתחיל בהסבר על חלוקת הירושה בהתאם לחוק ולצורך כך אדגים בדוגמה:

נתק משפחתי

יום אחד תאמה אלמנה והגיעה לפגישה במשרדנו עם הסיפור הבא: בעלה נפטר לפני כשנה והותיר אחריו בית מגורים גדול אשר רשום שווה בשווה עם האלמנה שלנו. בני הזוג התגוררו בבית במשך יותר מ-50 שנה ובו גידלו את ילדיהם המשותפים. הבעל לא הותיר כל צוואה אחריו וכעת ילדיה אשר ירשו 1/4 מהזכויות בבית על פי חוק, דורשים כי תפנה את הבית בו התגוררה מרבית חייה עם בעלה המנוח וכי תעבור להתגורר בדירה צנועה יותר התואמת את צרכיה החדשים.

לאחר שסירבה להיפרד מהבית עם הגינה שטיפחה כל חייה, הגישו ילדיה תביעה נגדה. מובן שבין האלמנה לבין ילדיה ונכדיה חל נתק מוחלט. לאחר מות בעלה היא הפכה להיות בודדה בעולמה ואיש אינו מבקר אצלה עוד.

כמובן שעריכת צוואה על ידי המנוח היתה מונעת את הסכסוך המשפחתי שפרץ על רקע חילוקי דעות לגיטימיים בין הצדדים.

תמיכה בהורי הנפטר

חוק הירושה קובע שרכושו של הנפטר יתחלק בין בת זוגו לבין ילדיו. אין כל התייחסות להורי הנפטר (במקרה שיש לו בת זוג או ילדים).

אל משרדנו הגיעו זוג אנשים מבוגרים ומכובדים ובפיהם הסיפור הבא: לפני כשנתיים בניהם נהרג בתאונת דרכים והותיר אחריו אשה וילדה, נכדתם היחידה.

לפני התאונה היה בנם, שהצליח יפה בעסקיו, דואג לתמוך בהם כלכלית. כעת לאחר פטירתו, ירשו אשתו וביתו את כל רכושו ועסקיו והם חדלו מלתמוך בזוג ההורים.

משפנו זוג ההורים אל אשתו בבקשת עזרה, היא סירבה בטענה שגם כך היא נאלצת לנהל כעת את העסקים בעצמה והיא עובדת מספיק קשה בשביל הכסף, ובהדרגה ניתקה עמם מגע. בני הזוג נותרו ללא תמיכה כלכלית ומנותקים מנכדתם היחידה.

אילו בנם היה עורך צוואה מבעוד מועד, הוא עשוי היה לדאוג להם ובכך למנוע את שקיעתם הכלכלית וחשוב יותר, ניתוקם מנכדתם מאחר ואשתו היתה נאלצת לשתף עמם פעולה בניהול עסקיו. על כל פנים, ככל הנראה שלא היה פורץ סכסוך כלכלי ומכאן שמערכת היחסים עם אשת בנם היתה נותרת תקינה לפחות.

 

לתאום פגישת יעוץ, לחץ להתקשרות אל מזכירתנו, סהרה: 5468888 -03

 

מספר דוגמאות לבעיות שצוואה היתה פותרת

כעת נבחן מקרים מורכבים מעט כדי לגלות שצוואה היתה פותרת עגמת נפש של היורשים אילו נכתבה על ידי המוריש לפני מותו:

אני מעוניין להוריש את הדירה לאשתי כדי שהילדים לא יציקו לה וידרשו דמי שכירות עבור חלקם בדירה. נהוג לערוך צוואה הדדית בין הבעל לאישה לצורך כך.

יש לי בן שנוהג להמר או להסתבך בכספים ואם אוריש לו הוא יבזבז את חלקו בירושה.

 בעלותי, מלבד דירת המגורים שלי, דירה נוספת וחנות. אם לא ערכתי צוואה, כל אחד מהנכסים האלו יתחלק בין היורשים כפי שתיארתי למעלה, על פי דין. אם הבן שלי יתחתן ויבקש לקנות דירה ולצורך כך הוא נזקק למכור את אחד הנכסים, הוא למעשה מאלץ גם את בתי למכור את חלקה באותו נכס.

אם בדוגמה הקודמת דווקא הבן מעוניין להפעיל את החנות ולכן הוא מעוניין לקנות את חלקה של בתי בחנות תמורת חלקו בדירה, פעולה זו כרוכה במס. אילו צפיתי מראש וערכתי צוואה, הייתי מונע את הצורך של תשלום מס על ידי היורשים.

 מובן שקיימות דוגמאות אין ספור מדוע עדיף להותיר אחרינו צוואה. מצד שני אין סיבה מדוע להימנע מלערוך צוואה, מלבד העובדה שלא נעים לנו פסיכולוגית להתעסק בנושא המוות.

 

לתאום פגישת יעוץ, לחץ להתקשרות אל מזכירתנו, סהרה: 5468888 -03

 

 ראה גם:

על מיסוי ירושה באתר זה >

שאלות נפוצות בנושא עריכת צוואה >

 

 

הימורים

דיני חברות

רישום חברה בחו"ל

הקמת חברות

פתיחת עסק חדש

חשבון בנק מוגבל

פירוק חברות

מיסוי בינלאומי

מקלטי מס

חשבנות בנק בחו"ל

דיני אינטרנט

תביעות ובתי משפט

חובות

הוצאה לפועל

פשיטת רגל

בוררות

הבראת חברות

צוואה

ירושה וצו ירושה

דיני משפחה

יזמות עסקית

תוכנית עסקית

אמנות למניעת כפל מס

דיני בנקאות

מקרקעין

הסכם הפריית מבחנה

מיסוי מקרקעין

מס שבח

פטור ממס שבח

מס רכישה

חוק מיסוי מקרקעין

נדל"ן - מקרקעין

זכויות יוצרים

קניין רוחני

אימוץ ילדים בחו"ל

אודותינו

 

מי אנחנו

 

תחומי התמחות

 

מפת הגעה

 

צור קשר

 

לתאום פגישת יעוץ, לחץ להתקשרות אל מזכירתנו, סהרה: 5468888 -03